Hållbarhetsredovisning 2023-08-31
Om rapporten
Det här är den andra årliga hållbarhetsredovisningen för Allians Revision & Redovisning AB (556513-8962). Rapporten avser perioden 2023-09-01 – 2024-08-31 och innehåller beskrivande information om Allians Revision & Redovisnings verksamhet, påverkan och åtaganden under året inom områdena ekonomi, styrning, sociala frågor och miljö. Data har tillhandahållits från interna ekonomiavdelningen med tillhörande interna och externa system.
Denna rapport är i huvudsak upprättad i linje med det senaste utkastet till VSME ESRS, daterat januari 2024.
Läs mer på www.nsrs.eu
Kontaktperson för frågor angående hållbarhetsredovisningen och dess innehåll är Ramin Addibpour.
Vår verksamhet
Allians är ett företag grundat av entreprenörer med en önskan och ambition om att tillsammans med andra kunna skapa nytta för andra entreprenörer. Under de drygt tjugo år som gått sedan företaget grundades har vi haft förmånen att träffa likasinnade, vilket gjort att vi växt och därmed kunnat hjälpa andra entreprenörer att växa genom att leverera rådgivning inom företagsekonomi, strategi, skatt, redovisning och revision. Vår tillväxtstrategi grundar sig på att skapa ännu bättre förutsättningar för att hjälpa våra kunder. En lika viktig del av tillväxtstrategin är att skapa goda förutsättningar för våra medarbetare att utvecklas och för att våra medarbetare ska kunna ha ett arbete i balans.
Vi strävar alltid efter att hjälpa företagare i olika branscher och situationer med alla typer av utmaningar kopplat till deras ekonomi och företagande. Vi på Allians vill göra detta med kvalité och riktar oss till företagare som prioriterar att få en högklassig service. Samtidigt som vi gör detta så ska våra medarbetare kunna kombinera en utvecklande karriär med ett givande liv utanför arbetsplatsen. På Allians kallar vi det kort och gott för ”Allians i balans”.
Våra intressenter
Kunder
Våra kunders förtroende för våra tjänster är avgörande för att vi ska kunna leverera kvalitet och vara deras givna val. Genom att möta deras behov med både effektiva leveranser och samtidigt av hög leverans stärker vi långsiktiga relationer och skapar det värde som förväntas, samt mer därtill.
Medarbetare
Våra medarbetare utgör kärnan och är den främsta resursen för vår verksamhet. Vi strävar efter att ge de bästa förutsättningarna och möjligheterna för medarbetarnas utveckling, trivsel och mående genom att främja en öppen och platt organisation, där alla kan bidra på sitt sätt.
Samhälle, lagstiftare och tillsynsmyndigheter
Vårt arbete har en direkt inverkan på samhällets och intressenters förtroende för ekonomisk rapportering och finansiell information. Vi omfattas av höga krav från lagstiftare, tillsynsmyndigheter och i förlängningen samhället i stort då det är en del av vårt uppdrag att säkerställa regelefterlevnad och bygga förtroende på marknader.
Samarbetspartners
Vi har genom samarbeten med branschorganisationer, andra företag och internationella nätverk ömsesidigt intresse för att bibehålla och fortsätta bygga starka relationer som sträcker sig utanför branschen och landets gränser. Våra samarbeten utvidgar våra möjligheter till att hjälpa kunder genom nya insikter och kunskapsdelning.
Vårt arbete för FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030
Hösten 2015 antog FN:s medlemsstater Agenda 2030 med målet att skapa en hållbar och rättvis framtid. De 17 globala hållbarhetsmålen omfattar stora utmaningar, som ekonomisk inkludering, minskande naturresurser, geopolitisk instabilitet, miljöförstöring och klimatförändringarnas effekter. På Allians har vi valt att fokusera på de mål där vi enligt vår reviderade nulägesanalys har störst möjlighet att göra en verklig skillnad, samt på ett konkret sätt kunna koppla målen till våra identifierade väsentliga områden som nämns i efterföljande kapitel i redovisningen.
De fem mål från Agenda 2030 som har valts ut är tillsammans med senare presenterade områden vägledande i vårt arbete för att aktivt bidra till en mer hållbar värld.
Dubbel väsentlighetsanalys & fokusområden
Utifrån vår analys av dubbel väsentlighet, där områden bedöms både utifrån påverkan och ekonomisk betydelse, har vi identifierat väsentliga och prioriterade områden för vårt hållbarhetsarbete. Syftet med väsentlighetsanalysen är att identifiera vilka hållbarhetsfrågor som är väsentliga för företaget, för att minimera eller undvika negativa konsekvenser samtidigt som vi förstår viktiga fokusområden och dess möjligheter.
Vid bedömning av ett hållbarhetsförhållandes väsentlighet har två dimensioner beaktats: påverkansväsentlighet (impact materiality) och finansiell väsentlighet (financial materiality). Varje område har fått ett tilldelat värde på skalan 1-10 utifrån bedömning av ovan väsentlighet på kort, medel och lång sikt, där de områden med ett genomsnitt på 5 eller högre har betraktats som väsentliga. Nedan följer en sammanfattning av de viktigaste områdena med tillhörande ämnen.
Styrning
Etik, integritet och oberoende
Transparens, kvalitet och säkerhet kopplat till information
Sociala frågor
Inkludering, mångfald och jämställdhet
Arbetsbelastning, arbetstrygghet och välmående
Utveckling och utbildning
Miljö
Miljömässig hållbarhet
Styrning
Styrelsen har det yttersta ansvaret för Allians arbete med hållbarhet och hållbarhetsredovisningen. Arbetet med hållbarhet är delegerat till ledningsgruppen som består av tre personer: två affärsområdeschefer och en representant från styrelsen.
Under föregående år sattes som mål att tillsätta en hållbarhetsansvarig för det kontinuerliga arbetet med hållbarhet i syfte att främja och utveckla arbetet på lång sikt. Under året har denna roll tillsatts, som tillsammans med ledningsgruppen fortsatt arbetar för att utveckla, utvärdera och väva in hållbarhetsagendan i det operativa arbetet och den övergripande strategin.
16.5 Fredliga och inkluderande samhällen – Bekämpa korruption och mutor
Genom våra tjänster arbetar vi aktivt med och bidrar till att förebygga korruption och säkerställer att finansiella flöden sker på ett legalt och etiskt korrekt sätt. Genom noggrann granskning och rådgivning hjälper vi företag att undvika sådana flöden och andra oegentligheter.
Vårt arbete har en direkt inverkan på samhällets och intressenters förtroende för ekonomisk rapportering och finansiell information. Genom att verka för ökad transparens och rättrådighet inom vår sektor kan vi bidra till att på ett större plan minska korruption och således främja ett mer rättvist och hållbart samhälle.
Detta arbete och engagemang är inte bara en oundviklig del av vår yrkesmässiga plikt, utan också en viktig del av vårt bidrag till Mål 16 (.5).
Transparens, kvalitet och säkerhet kopplat till information
Vi verkar inom en bransch där vi möter höga krav och där engagemanget för transparent, kvalitativ och säker information är en orubblig del av vårt yrke, oavsett i vilket uppdrag. Allians kunder och tjänster omfattas av lagar, regler och etiska krav och för att säkerställa att vårt arbete håller högsta kvalitet och efterlevnad har vi etablerat ett hängivet kvalitetsarbete, med vår interna kvalitetsgrupp som i första hand arbetar för att utvärdera risker och ständigt utveckla kvalitetsarbetet, i huvudsak med utgångspunkt i ISQM1 och Rex/Reko. Kvalitetsgruppen ansvarar även för att utföra löpande kvalitetsgranskningar på interna processer, utöver de processer som är föremål för extern kvalitetsgranskning.
De uppdaterade riktlinjer, krav och direktiv som blir allt fler till följd av både externa och interna omständigheter möts väl genom en välinformerad och snabbfotad funktion, med många engagerade och kunniga medarbetare. Vidare kommuniceras regelbundet sådana omständigheter genom utbildningar och föredrag, både internt och för branschkollegor. Vi har regelbunden och kontakt med branschorganisationer och tillsynsmyndigheter för att säkerställa att vår verksamhet och arbetssätt alltid är i linje med aktuella ramverk.
Riskerna för allvarliga konsekvenser är mycket stora om vi brister i våra åtaganden – inklusive risk för anseendeskada, ekonomisk skada och stämningar, varför kvalitet och efterlevnad är ett ständigt pågående arbete som genomsyrar hela verksamheten, oavsett aktivitet.
Etik, integritet och oberoende
Vi arbetar aktivt med att identifiera, hantera risker och motverkande relaterat till penningtvätt och korruption. Ämnets proaktiva arbete utgår från att genom relevanta aktiviteter och processer säkerställa att standarder inom anti-korruption, integritet och oberoende förstås och efterlevs, med grund i att lagar och regler ska följas. Detta har sin utgångspunkt i Allians värderingar och genomsyrar våra policydokument och personalhandboken som våra medarbetare bekräftar kännedom och ansvar om vid anställningstillfälle. Dessa standarder i relation till ovan avhandlas vidare genom årliga externa och interna utbildningar som samtliga medarbetare genomgår.
Vår kvalitetsprocess innefattar en noggrann bedömning av nya klienter och uppdrag, där vi inte bara utvärderar lämplighet av vår kompetens, oberoendet och resurser för att anta ett uppdrag, utan också klientens integritet, bakgrund och regelefterlevnad, i synnerhet relaterat till penningtvätt och antikorruption. Genom en initial gedigen riskbedömning identifierar vi eventuella åtgärder för att minimera risker, och avstår från uppdrag som inte uppfyller våra kvalitetsstandarder om sådan bedömning görs.
Sociala frågor
Vi fortsätter att växa med en minskad personalomsättning och har under året välkomnat 11 nya medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter. Vi vill vara inte bara vara ett självklart val för nya talanger, utan också att våra medarbetare vill fortsätta sin resa och utveckling inom organisationen.
Diagrammen nedan visar jämförande statistik på nyanställda och totalt antal anställda mot föregående år.
Våra medarbetare
8.1 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-Hållbar ekonomisk tillväxt
Vi interagerar med många olika företag varje år och ser det som vårt ansvar att alltid föregå med gott exempel när det gäller att visa hur goda arbetsvillkor och hållbar ekonomisk tillväxt går hand i hand. Genom att aktivt arbeta mot mål 8(.1) skapar vi inte bara värde för våra kunder och medarbetare, utan bidrar också till en mer hållbar affärssektor och värld. För oss är det viktigt att alla medarbetare har möjlighet att påverka sin arbetsmiljö och vara en del i företagets tillväxtresa.
Vi fortsätter att växa med en minskad personalomsättning och har under året välkomnat 11 nya medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter. Vi vill vara inte bara vara ett självklart val för nya talanger, utan också att våra medarbetare vill fortsätta sin resa och utveckling inom organisationen.
Diagrammen nedan visar jämförande statistik på nyanställda och totalt antal anställda mot föregående år.
I vårt arbete för hållbar utveckling strävar vi efter att skapa en ekonomisk tillväxt som är hållbar, både för våra kunder och oss själva. I vår verksamhet är medarbetarna vår viktigaste tillgång- Tjänsteutbudet som Allians erbjuder är högst beroende av våra medarbetares engagemang, kompetens och praktiska arbete. Samtidigt verkar Allians i en bransch som traditionellt präglats av hög personalomsättning och intensiva perioder av arbete, vanligtvis under början av kalenderåret. Vår bransch har historiskt sett en hög personalomsättning, med ett nationellt genomsnitt på 12-20% (enl. SHRM) och ett branschspecifikt genomsnitt på 20%.
Diagrammet visar årets personalomsättning på 23%. Vi har ett konstant mål om att minska denna omsättningen.
Inkludering, mångfald och jämställdhet
5 & 10 Jämställdhet, Minskad ojämlikhet
På Allians är vi fast beslutna att vara en jämställd och jämlik organisation, där alla medarbetare behandlas med lika värde och respekt. Vår jämställdhets- och jämlikhetsplan är integrerad i vår personalhandbok, vilket utgör och tydliggör företagets nolltolerans mot diskriminering och orättvis behandling.
För oss är det också viktigt att främja kunskapsdelning och mentorskap inom organisationen. Vi uppmuntrar att mindre erfarna medarbetare lär sig av sina mer erfarna kollegor i en platt organisationsstruktur som värdesätter allas bidrag lika mycket. Vår ambition är att skapa en arbetsmiljö där varje individ, oavsett bakgrund eller erfarenhet, har samma möjligheter att utvecklas och bidra till företagets framgång.
Tabellen nedan visar kön- och åldersstatistik. Medelålder totalt är för året 36, vilket är något yngre än föregående år (37).
Arbetsbelastning, arbetstrygghet och välmående
Som tidigare nämnt verkar Allians i en bransch där arbetsbelastningen kan variera kraftigt beroende på säsong och erfarenhetsnivå. För att möta dessa utmaningar strävar vi efter att skapa en arbetsmiljö där alla medarbetare kan uppnå en hälsosam balans mellan arbete och fritid. Vi förstår att det ibland krävs mer fokus på det ena eller det andra, men vi arbetar för att varje medarbetare känner sig trygg och att de kan uppnå långsiktig balans i sitt arbetsliv. Till stöd i detta finns de teamansvariga, som tillsammans med medarbetarna har både planerade och spontana avstämningar där uppföljning sker kring ämnet.
Vi erbjuder våra medarbetare friskvårdsbidrag på 5000 kr per år, finansiering av aktiviteter med familj utanför arbetstid och hälsoundersökningar under året. Under sommar- och höstmånaderna är vår arbetstid förkortad, samt andra förmåner – såsom ”kontorsmassage” erbjuds.
Totalt har 127 000 kr betalats ut i friskvårdsbidrag. I snitt 3100 per anställd.
121 st massagetider har utförts, till en kostnad av 54 000 kr.
Vi använder oss av en leverantör för insyn och statistik i medarbetarhälsan och för att veckovis ta ”temperaturen” hos medarbetarna. Med målet att ha 100% svarsdeltagande slutar vi för året 98% – en ökning med 4 procentenheter mot föregående år. ”Temperaturen” 7,7 samt ”ENPS” är vad vi för fokusområdet mäter, både mot leverantörens index och fg år. Figurerna visar nyckelvärden för föregående och innevarande år.