Höjningen kan främja de minsta företagens konkurrenskraft i förhållande till större företag, samt sänka trösklarna för personer som vill starta företag. Det innebär även en lägre administrativ börda för Skatteverket som inte behöver hantera deklarationer och betalningar från de minsta företagen.
Nya regler om mervärdesskatt för små företag
Det innebär att företag som är etablerade i andra EU-länder får möjlighet att tillämpa omsättningsgränsen i Sverige. Vidare ska företag som är etablerade i Sverige få möjlighet att tillämpa undantag från skatteplikt i andra EU-länder.
Tidigare var detta undantag endast tillgängligt för företag registrerade i det land där undantaget gällde. För att omfattas av den nya regeln får företagets totala årsomsättning inom EU inte överstiga 100 000 euro under ett kalenderår eller den nationella gränsen som gäller i det aktuella landet. Undantaget är dock inte tillämpligt på distansförsäljning.
Säljare som omfattas av undantaget ska få utfärda förenklad faktura för sina leveranser och tillhandahållanden. Fakturan måste dock tydligt ange att försäljningen är undantagen från moms.
Virtuella evenemang och aktiviteter
Reglerna för beskattning av vissa digitala tjänster förändras. Detta påverkar exempelvis webbinarier, onlinekurser och interaktiva framträdanden som tillhandahålls privatpersoner som inte är näringsidkare. Från och med nu kommer beskattningen att ske i det land där köparen är bosatt eller stadigvarande vistas, snarare än i landet där säljaren är registrerad.
Konstverk
Från och med den 1 januari 2025 ska moms tas ut med 12 procent vid försäljning av konstverk, oavsett vem som säljer konstverket. Därtill får inte vinstmarginalbeskattning tillämpas om den reducerade momssatsen tagits ut i tidigare led.
Vid frågor eller funderingar om de nya momsreglerna får ni gärna höra av er till oss på Allians!
Text: Almedina Redzic, Skattejurist,
Allians Revision & Redovisning AB