Stort grattis Joakim Åhsberg för godkänt på auktorisationsprovet!

I februari kom beskedet att Joakim klarade provet för revisorsexamen. Efter starkt arbete och mycket kämpande så kunde Joakim visa upp sig själv som en auktoriserad revisor in för resten av Allians. Hur ser han egentligen på framtiden och vad har han för förväntningar. Vi har även fått svar på hur han upplevde provet samt hur han kände efter att han klarat provet. 

Grattis Joakim! Du klarade auktorisationsprovet, hur känns det?
Många vill att man ska säga att det var roligt, men det är snarare en lättnad. Det är något som har legat ett tag, så man bara blir av med det, och nu gick det. Det är skönt att ha det gjort. 

Vad innebär det att bli auktoriserad och vad betyder auktorisationen för dig?
Det innebär en ökad ansvarsnivå i arbetet. Jobbet kommer vara ungefär samma, men det kommer med lite mer ansvar. Och en fakturering, som jag aldrig har gjort tidigare, blir också spännande att utforska den. 

Hur var det att göra provet?
Provet var intensivt och krävande. Med 6 timmar per dag i 2 dagar var tidspressen påtaglig. Många tycker att det låter mycket, men de flesta utnyttjar varenda minut. Jag kände mig faktiskt klar i god tid. 

Har du några tips till andra som vill skriva provet?
Mitt bästa tips är att verkligen prioritera och fördela tiden väl mellan arbete, fritid och studier. Jag har lagt ner över 300 till 400 timmar på plugg i år, så det kräver verkligen engagemang och uthållighet. 

Hade du tänkt bli auktoriserad länge?
Nej, det var inget jag hade planerat från början. Det var först när jag började arbeta här som jag så småningom insåg möjligheterna och bestämde mig för att satsa på auktorisationen. 

Vad ser du fram emot med ditt första år som auktoriserad?
Jag ser fram emot att ta på mig mer ansvar och att kunna arbeta mer självständigt. Det blir också spännande att bygga upp en egen kundbas och få möjligheten att hantera kundfrågor direkt från kund. Förhoppningsvis kan jag även minska min arbetstid och fokusera mer på mina egna kunder. 

Har du några mål?
Jag har inga direkta mål men något att fokusera på är att etablera en stabil kundbas som jag känner mig trygg med. Kvaliteten på kunderna är viktigare för mig än kvantiteten. Jag vill ha kunder som jag känner att jag kan ge bästa möjliga service och rådgivning till. 

Tror du att alla kan bli auktoriserade och vad bör man i så fall tänka på om man går i de banorna?
Jag tror att det är möjligt för alla som är villiga att göra ansträngningen. Det kräver arbete och ansvar, men det finns inga oöverstigliga hinder om man verkligen vill. Det viktiga är att vara beredd på att ta på sig det ökade ansvaret som kommer med auktorisationen och att vara beredd att lära sig nya saker. 

Text och bild: Emma Vinberg
Allians Revision & Redovisning AB

Joakim Åhsberg

”Jag tror att det är möjligt för alla som är villiga att göra ansträngningen. Det kräver arbete och ansvar, men det finns inga oöverstigliga hinder om man verkligen vill. Det viktiga är att vara beredd på att ta på sig det ökade ansvaret som kommer med auktorisationen och att vara beredd att lära sig nya saker.”