Undvik ränta på kvarskatt

Från och med den 13 februari tillkommer 5% ränta på kvarskatt över 30 000 kronor. För att undvika ränta kan extra inbetalning göras till Skatteverket senast den 12 februari.

Ränta på lägre belopp än 30 000 kronor börjar påföras från den 4 maj. Sista betalningsdag för de flesta är den 12 juli eller 12 september, beroende på det personliga datumet från slutskattebeskedet.

Nyhet för i år: De med kvarskatt kan få slutskattebesked i april om digital deklaration godkänns utan ändringar före den 4 april. Sista betalningsdag blir då den 12 juli i stället för den 12 september, för att likställa behandlingen av de med kvarskatt och de som får skatt tillbaka.

Orsaker till kvarskatt inkluderar: flera utbetalare av lön/pension, fastighetsavgift utan ränteavdrag, vinst från försäljning av bostad/värdepapper samt inkomster från uthyrning.

För de med kvarskatt över 30 000 kronor: Betala överskjutande summa senast 12 februari och resterande senast 3 maj för att undvika kostnadsränta.

Viktigt att veta: Swish-betalningar bokförs samma dag, medan bankgirobetalningar bokförs tidigast nästa bankdag. Skatteverkets webbplats ger hjälp för att beräkna skatt och undvika kvarskatt.

Text: Belmin Rahic, Redovisningskonsult, Allians Revision & Redovisning

Pengar