5 boktips för inspirerande sommarläsning

Har du planer på att spendera majoriteten av din sommar på stranden eller i hängmattan med en bra bok i år? Du är inte ensam. Efter en lång vår med bokslut, deklarationer och revisioner ser vi på Allians fram emot att kunna koppla av och samla ny energi till den kommande hösten. Är du som vi intresserad av böcker som får en att tänka till och utvecklas både på ett personligt och arbetsmässigt plan? Då har vi 5 tips på inspirerande läsning som passar utmärkt för sommarens lata dagar.

”Oavsett dina mål erbjuder 1 %-metoden ett beprövat ramverk för förbättring. James Clear, en av världens ledande experter på vanebildning, avslöjar praktiska strategier som lär dig exakt hur man bildar goda vanor, bryter dåliga och behärskar de små beteenden som leder till anmärkningsvärda resultat.

Om du har problem med att ändra dina vanor är problemet inte du. Problemet är systemet du använder. Dåliga vanor upprepar sig om och om igen, inte för att du inte vill ändra dem, utan för att du har fel system för förändring. Här får du ett beprövat system som kan ta dig till nya höjder.

Clear är känd för sin förmåga att bryta ner komplexa ämnen till enkla beteenden som lätt kan användas i vardagen och arbetet. Här bygger han på de mest beprövade idéerna från biologi, psykologi och neurovetenskap för att skapa en lättförståelig guide som gör goda vanor oundvikliga och dåliga vanor omöjliga.

Under vägen kommer läsarna att inspireras och underhållas med sanna berättelser om olympiska guldmedaljörer, prisbelönta artister, företagsledare, livräddande läkare och stjärnkomiker som har använt vetenskapen om mikrovanor för att briljera inom sina respektive fält.”

Mindfulness i vardagen: Vägar till medveten närvaro av Ola Schenström

”Mindfulness är träning i att vara närvarande i nuet. Ett österländskt sätt att förhålla sig till livet som motverkar oro och stress. Mindfulness i vardagen är en gedigen introduktion till detta förhållningssätt, som i dag är mer populärt än någonsin i Sverige. Bokens förord är skrivet av Jon Kabat-Zinn, grundaren av mindfulnessbaserad stressreduktion.Det enkla i livet tycks vara det riktigt svåra. Att leva här och nu, att lyssna till sig själv, till kroppens signaler och vara lyhörd för sina behov är kunskaper var och en är född med. Ändå är det många som idag lever ett liv fyllt av oro och stress.

Mindfulness handlar om medveten närvaro. En österländsk kunskap kombinerad med ett västerländskt synsätt. En accepterande och icke dömande hållning till oss själva och till livet. När vi tränar oss i detta blir vi stegvis mer lyhörda för andra och mer närvarande i relationer.

I Mindfulness i vardagen utgår Ola Schenström från vardagssituationer och beskriver hur vi kan lära oss att se dem på ett nytt sätt, tänka om och göra kloka val genom att vara medvetet närvarande. Genom övningar och praktisk handledning blir boken en följeslagare, från det att vi vaknar på morgonen tills vi somnar på kvällen. Mindfulness är ingen snabbmetod, den kräver regelbunden övning. Men med Mindfulness i vardagen är det lätt att förstå grunderna och komma igång.”

”I boken Två Månadslöner kommer du få lära dig om hur man kan tänka för sig själv och genom att använda sunt förnuft tänka logiskt och kritiskt när det gäller pengar. Bakom boken Två Månadslöner är det en vanlig arbetare (som vill gärna vara anonym) med en vanlig lön, som har lyckats spara ihop över 1 miljon i nettoförmögenhet innan han fyllde 30 år.

En bok om en resa från noll kronor och hur du kan göra samma resa på ett enkelt och effektivt sätt. Idag är det enklare än någonsin för att nå sina drömmar. Alla kan nå sina drömmar, oavsett vad det är, genom enkla vardagliga beslut som byggs på över tid. I boken finns det massor med goda råd om hur man sparar pengar snabbt och långsamt samt hur man ska tänka kring privatekonomi vid mindre och större vardagliga beslut. Boken passar alla, oavsett om du pluggar, jobbar eller närmar dig pension. Det finns något för alla!”

Klimatpsykologi: hur vi skapar hållbar förändring av Frida HylanderKali Andersson och Kata Nylén

”Klimatpsykologi visar hur vi med kunskap om människans beteenden, känslor och perception och med kunskap om hur vi organiserar oss och samarbetar kan hitta verktyg för ett mer hållbart och effektivt klimatarbete. Det här är boken för dig som vill agera aktivt för klimatet, i din roll som ledare, beslutsfattare och medmänniska. Den är för dig som är engagerad i miljörörelsen, för dig som har en position i samhället med möjlighet att påverka och för dig som själv börjat göra förändringar men är frustrerad över att kompisarna eller politikerna inte gör sin del. Klimatpsykologi ger övergripande förståelse och handlingsplan för hur vi kan agera mer effektivt i klimatfrågan och skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle.

Kali Andersson är leg.psykolog, miljöaktivist och permakulturdesigner.

Frida Hylander är leg. psykolog, STP-psykolog i klinisk psykologi och fil. kand. i Humanekologi.

Kata Nylén är leg. psykolog, STP – psykolog i organisationspsykologi, utbildad handledare och OBM-certifierad (Organisational Behavior Management).”

Det bästa har inte hänt än

”Den här boken är till för att du ska kunna fundera över ditt framtida jag ett par minuter om dagen. Varje dag svarar du på en fråga som rör morgondagen. På så vis utvecklar du spontant en plan som hjälper dig att finna vad som är viktigt i ditt liv. Fyll i boken på bussen, vid frukostbordet eller i sängen. Det tar dig bara ett par minuter idag men ger dig idéer och hopp för imorgon..”

Glad sommar och trevlig läsning önskar vi på Allians!