Viktiga datum 2023

5 mars – Sista dagen att skaffa digital brevlåda för dig som vill få din deklaration digitalt i år.

6–10 mars – Du som har digital brevlåda får din deklaration skickad till dig digitalt mellan den 6-10 mars.

6 mars – Sista dagen att skicka in fastighetsdeklaration för 2023 års särskilda fastighetstaxering.

13 mars – Sista dagen att betala in kvarskatt om du vid ditt slutskattebesked i december hade skatt kvar att betala in.

14 mars – E-tjänsten Inkomstdeklaration 1 öppnar och du som har e-legitimation kan nu logga in hos Skatteverket och lämna in din deklaration.

30 mars – För att få dina skattepengar i början av april behöver du senast den 30 mars godkänna din deklaration hos Skatteverket utan att ändra eller lägga till något. Deklarerar du efter 30 mars kan du inte få dina skattepengar i april.

2-3 april – Du som godkände din inkomstdeklaration digitalt senast den 30 mars får nu ett slutskattebesked från Skatteverket. Saknar du digital brevlåda får du vänta 1-3 veckor på posten.

5-6 april – Skatteverket betalar ut återbäring till dig som godkände digitalt senast 30 mars och ska få tillbaka på skatten.

15 april – Mellan den 15 mars och 15 april skickar Skatteverket ut inkomstdeklarationen på papper till dig som inte har digital brevlåda. Har du e-legitimation kan du redan den 14 mars logga in och deklarera innan du har fått din papperskopia i brevlådan.

2 maj – Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration för inkomståret 2022. Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska du lämna in en bilaga tillsammans med deklarationen. Vilken typ bilaga som ska skickas in framgår i e-tjänsten, samt i specifikationen du får tillsammans med deklarationen.

3 maj – räknar du med kvarskatt under 30 000 kr ska du ha betalt in senast 3 maj. Från 4 maj börjar kostnadsräntan ticka på dessa belopp. Kostnadsräntan kan komma att ändras under våren, från 1 februari är den 3,75 procent.

5 juni – Skatteverket skickar ut slutskattebesked till dig som deklarerade senast den 2 maj (antingen digitalt eller på papper). Har du inte digital brevlåda kommer beskedet på posten 1-3 veckor senare. Ska du få pengar tillbaka betalas detta ut till dig mellan den 8–9 juni om du inte redan fått pengarna utbetalda i april. Detta gäller oavsett om du deklarerade digitalt eller på papper.

15 juni – Första besluten om fastighetstaxering skickas ut till dig som är fastighetsägare och har digital brevlåda. Har du inte digital brevlåda skickas beslutet ut via post runt den 30 juni.

7 augusti – Du som hade byråanstånd och deklarerade senare än 2 maj får nu ett slutskattebesked utskickat till dig och mellan den 8-11augusti betalar Skatteverket ut din skatteåterbäring. Om Skatteverket har frågor om din deklaration kan du få ditt slutskattebesked senare.

12 september – Fick du ditt slutskattebesked i juni och måste betala kvarskatt ska det vara gjort den 12 september.

13 november – Fick du ditt slutskattebesked i augusti och måste betala kvarskatt ska det vara gjort den 13 november.

Är du företagare? Ta reda på vilka viktiga datum som gäller just för ditt företag på Skatteverket.se.

Stockholm City Hall Sweden