Cykel som förmån till personalen?

Redan vid förra årsskiftet sattes en tröskel om ett förmånsvärde på 3 000 kr/år innan cykelförmån behöver beskattas.

Det betyder att du som arbetsgivare förmånligt kan erbjuda att låna eller hyra ut cyklar för längre tid eller i till exempel en cykelpool till dina anställda.

Skattefriheten gäller både vanliga trampcyklar och elcyklar. Däremot omfattas inte elsparkcyklar, elrullstolar, och segways. I ordet cykel innefattas sådan utrustning som utgör fasta delar av cykeln, såsom lampa, lås och dubbdäck. Skattefriheten omfattar däremot inte fristående kringutrustning.

Vilka förmånsvärden handlar det om? Här några exempel:

  • En trampcykel som kostar 11 000 kr inkl moms, beräknas hålla i sex år och drar 700 kr om året i service, reparation och tillbehör ger ett förmånsvärde 2023 om 2 856 kr. Det är lägre än 3 000 kr, så ingen skatteplikt.
  • En elcykel som kostar 20 000 kr inkl moms, beräknas hålla i sex år, drar underhåll 1 100 kr om året (räkna med batteribyte vartannat år) ger ett förmånsvärde 2023 om 5 688 kronor. Efter avdrag för tröskeln blir förmånen 2 688 kr om året, eller 224 kr varje månad.

Observera att ett bruttolöneavdrag för cykeln inte minskar det skattepliktiga förmånsvärdet. Om den anställda däremot betalar för cykeln av sin nettolön reducerar det förmånsvärdet.

Kontakta din redovisningskonsult eller låt en av våra specialister räkna fram vad det skulle innebära för dig: Kontakta oss

Cykel