Hållbarhet på riktigt, tre tips till plånboken, julbordet och till stämningen runt granen

Fyra dagar kvar till julafton, det finns säkert en hel del kvar att ordna med för att du ska få sätta upp fötterna på bordet och njuta av glögg och lite tinder i ögonen.  Kan man göra det på ett hållbart sätt? Måste julen handla om hållbart, kan man inte få ha på sig spenderarbyxan och strunta i miljö, ekonomi och sociala mål 2030? Klart det kan. Det gör det helt säkert hos många av oss. Här får du tre tips på att det absolut går att göra mer hållbart:

Christmas decorations on a tree

Plånboken ska användas till mycket denna vinter, om inte annat den dyra elräkningen. Att tänka ekonomiskt när vi kommer till jul känns kanske inte lika roligt det är så roligt att ge. Men måste det vara nytt du ger bort? Kan det vara så att du kan få tag i både kläder och prylar på en andra hands marknad, som i sin tur kostar mindre, och är betydligt trevligare att få. Själv har jag hittat en del äldre album (LP skivor) som jag ska ge bort. Mottagaren kommer bli glad, och det blev Erikshjälpen också. Jag slår dessutom in detta i en fin duk i stället för julpapper som man ändå bara slänger. Duken kan vi i alla fall använda i stugan eller på en utflykt nästa gång.

Det där med ett hållbart julbord då? Ja, ska vi börja med hur mycket du köper – äter ni upp allt? Eller fryser du in rester? Eller hamnar det i matåtervinningen? Själv har vi börjat köpa enbart ekologiskt till julbordet, men finns det närproducerat – icke ekologiskt – väljer vi det. För ekologiskt från Danmark (inget ont om dom) i förhållande till den lokala producenten längre ner på gatan är mer hållbart än något annat. Det här med traditioner om vad som måste finnas på bordet jämfört med vad som går åt är också ärvt ifrån att faster Agda alltid vill ha sylta (men ingen annan). Skulle vilja påstå att du gott kan vara utan det som inte äts upp av annan än Agda. Och varför inte göra en liten julmat-låda till gästerna som de kan ha dagen efter och slippa laga mat de också?

Hur blir det med stämningen runt granen då, om Agda inte fått sin sylta och julklapparna är second hand? Jag vill påstå att det finns glädje i att få något som man lagt ner lite själ kring att hitta i presentväg. Att veta att vi är snällare mot världen och vår omgivning på grund av våra val. Och för tusan – om du ändå vågade dig till en second hand affär, kanske det fanns ett plockepinn, eller ett sällskapsspel som kan vara en början till en trevlig kväll tillsammans? Bunkra upp med knäcken, fundera inte över skatteskulden som ska betalas i mars, och njut en kväll av att få vara tillsammans i stället. För tid tillsammans är inte dyrt eller plågsamt (Agda får vara sur) – snarare något som uppskattas och blir minnesvärt länge.

Med dessa tre tips, kan man alltså få in lite mer hållbarhets tänk till årets julfirande. Och precis som med hållbarheten i företaget – du behöver börja någonstans, varför inte i jul. Och nästa gång (påsk?) kan du lägga till ytterligare nya, hållbarare alternativ på din lista. Och snart är du inne i tänket – precis som du gör i ditt företagande!

Hälsningar Kirsi Rönnlycke, auktoriserad redovisningskonsult med hjärta för hållbarhetsfrågor