Månadens hållbarhetstips

Ny regering, ny budget, nya räkningar, nya anställda… Detta hållbarhetstips ska vi hålla oss inom ekonomisk hållbarhet.

Året 2022 blev inte som någon av oss tänkt sig. Vi gick äntligen ut från Covid pandemin och såg fram emot att få njuta av en vår med lättare restriktioner, en varm och skön sommar och en rejäl återhämtning inom alla delar av livet: jobbet, privat och socialt. Men så blev det inte. Ett pågående krig i vårt grannland har påverkat oss mer än vi förutsett och haft möjlighet att förbereda.  Många av företagen har nämligen precis börjat släppa garden i att kunna återhämta sig från att ha tömt sina reserver under pandemin.

Pandemin lärde oss inte bara att tvätta händerna, utan också att ha framförhållning. Att ligga i framkant med att ha ordning på sina siffror och att – så långt det är möjligt – kunna göra en prognos eller budget för kommande framtid. Den resan vi gjorde med våra kunder gjorde oss närmare knutna till varandra. Att få bolla svårigheter, fundera på lösningar, att hitta nya vinklar och dra i nödbromsen i tid.

Och inför den kommande vintern med aviserade höga priser på både el och drivmedel har vi förutsättningarna klara för att kunna skruva på prognoserna ännu en gång. Och redan nu kunna agera i sina befintliga avtal. Att redan nu veta vad man inte har råd med, eller hur stort utrymme som finns inom företagets ekonomi för att kunna göra förlustmånader. Detta är några saker vi är vana att hantera tillsammans med våra kunder och diskussionerna går oftast från jobbiga till mer lättsamma, när man fått en klar bild över sin nuvarande situation. Man har helt enkelt ett bra underlag till beslut att utgå ifrån.

Det är ett tydligt exempel på ekonomisk hållbarhet. Att göra medvetna val, att ha kontroll och parera i tid. Att vara i framkant med att växla upp eller ner i sin verksamhet, att parera för att anställda ska ha en lön kommande månader genom likviditetsplanering, eller att lägga ner sitt företag i tid, är att vara ansvarsfull. Hållbar.

Det finns massor med olika sätt du kan göra din vardag mer hållbar, både som privatperson och som företagare. Här kan du läsa vad vi tipsade om i somras.

Behöver du någon att bolla med? Hör av dig, så bokar vi en tid och tittar igenom dina siffror och gör en prognos tillsammans!

Hälsningar Kirsi Rönnlycke, auktoriserad redovisningskonsult med hjärta för hållbarhetsfrågor

Hållbarhet, vindkraftverk