Sommarens hållbarhetstips från Allians

Det finns massor med olika sätt du kan göra din vardag mer hållbar, både som privatperson och som företagare. Vi på Allians vill ge några tips inför sommaren på hur du själv kan göra hållbara förändringar och samtidigt påverka andra till att leva ett mer hållbart liv.

Privatperson

Källsortera, matlåda, cykla istället för att ta bilen… Får du klimatångest? Ja, klimatet har förändrats och vi behöver förändra flera saker som vi gör idag för att kunna ta hand om vår värld på ett bättre sätt. Hur påverkar du klimatet? Alla har vi olika livsstil och det påverkar så klart vårt avtryck på vår värld. Du kan på ett ganska enkelt sätt ta reda på ditt eget avtryck, och hur du kan påverka detta. Nedan finns några länkar på sidor där man kan göra ett test och därmed se hur stort avtryck man gör, men också få en hel del värdefulla tips på hur man kan förändra.

WWFs kalkylator: https://www.klimatkalkylatorn.se/

VI Skogen https://klimatkalkylatorn.viskogen.se/

Chooose https://chooose.today/individual/

Visste du att våra transporter och det vi äter står för ungefär 35% av våra totala klimatavtryck? Så att börja resa ”snällare” i sommar och handla mat smartare kommer att påverka mycket av ditt totala klimatavtryck (källa: Naturvårdsverket)

Företagare

Att börja med Hållbarhetsarbetet är inte för sent, du är redan på en hållbarhetsresa. Vi får ofta höra att Hållbarhet handlar mest om miljö. Det är absolut en stor del av det hela och också det som media fokuserar på då det är dramatiska förändringar som sker runt om i världen. Men de övriga två benen är precis lika viktiga och ger ett lika stort avtryck – nämligen det ekonomiska benet och det sociala benet. Det ekonomiska benet handlar förenklat om att vara ett ekonomiskt hållbart företag, t.ex. genom att ta tillvara på redan befintliga resurser genom re-cykling eller up-cykling. Det sociala benet är förenklat att arbeta hållbart med sin personal och med sin omvärld och att vara inkluderande och hitta villkor som är gynnsamma för alla. Det handlar om att förstå kedjan i att villkoren från tillverkaren i första ledet måste vara goda hela vägen fram till slutanvändaren för den produkt som du erbjuder i din verksamhet. På så sätt vinner alla i längden. Att göra medvetna val är att ta ett ansvar för att man månar om detta.

Vi pratar just om detta med våra kunder och vill gärna prata med dig om det också. Håll utkik i höst efter kommande workshop kring Hållbarhet, där vi gärna delar med oss av våra erfarenheter i arbetet med Hållbarhet med våra kunder.

Vill du prata mer om hållbarhet redan nu är du alltid välkommen att återkomma till Sofie Malmberg som är hållbarhetsansvarig på Allians på sofie.malmberg@re-allians.se för en vidare diskussion eller möte.

Kom ihåg, man kan inte göra allt men alla kan göra någonting.