Ska du sommarjobba? Jämka rätt skatt från början

Oavsett om du arbetar på heltid eller extrajobbar vid sidan av dina studier är din arbetsgivare skyldig enligt lag att dra av skatt från din lön. För att ditt skatteavdrag inte ska bli för högt eller för lågt för dig som extrajobbar är det bra att ha koll på vilka regler som gäller.

Studerar du, tjänar mindre än 20 431 kronor på ett sommar- eller helgjobb och inte har några andra inkomster under hela året ska du inte betala in någon inkomstskatt. Skatteavdraget slipper du genom att lämna in ett kostnadsfritt intyg till din arbetsgivare så snart som möjligt. Lämnar du inte in ett intyg och för mycket skatt dras av kommer pengarna fortfarande att betalas tillbaka, men först året efter. Intyget finns att hämta på skatteverket.se och lämnar du in det direkt blir det rätt med en gång.

Om du tjänar mer än 20 431 kronor under året kan du i de flesta fall också få lägre skatteavdrag genom att jämka (ändra preliminär A-skatt). Men då gäller det att du uppfyller vissa krav. På Skatteverkets hemsida kan du lämna in en ansökan för jämkning i e-tjänsten eller fylla i en blankett och ett beslut tar normalt några veckor. Ansöker du om jämkning för skolungdom behöver du ingen e-legitimation för att skicka in ansökan.

Det är viktigt att komma ihåg att värdet av kostnadsfria förmåner som till exempel fri bostad, mat eller resor ska räknas in i din planerade inkomst. Detta gäller även för semesterersättning och inkomster du får för annat arbete än sommarjobbet. Mer information om detta hittar du på skatteverket.se.

Läs mer:

Jämkning – betala rätt skatt från början

Jämkning för skolungdomar och studerande

Sälja tjänster

Skatteverket