Planerar du på att använda ditt friskvårdsbidrag? Tänk då på det här!

Påsklovsveckan är i gång och vad passar inte bättre än att ta tag i den där gymträningen som blivit bortprioriterad eller kanske avnjuta en avslappnande massage innan påskhelgens festligheter tar fart? Oavsett val av aktivitet kan det vara bra att ha koll på vilka regler som gäller om du planerar att använda ditt friskvårdsbidrag nu i påsk eller under resten av året.

Friskvårdsbidraget kan endast användas till aktiviteter av enklare slag som involverar någon typ av motion eller annan friskvård till ett värde på högst 5000 kr per år. Bidraget kan även användas till aktiviteter som inte involverar någon typ av motion men som anses vara avstressande eller avkopplande och får då uppgå till ett värde på 1000 kr per tillfälle för att vara skattefri.

Det är arbetsgivaren som bestämmer om personalen ska erbjudas ett friskvårdsbidrag eller inte och även hur det får användas utifrån de lagar och regler som finns. Det är viktigt att veta att alla i personalen ska erbjudas samma villkor.

Aktiviteter av enklare slag som involverar någon typ av motion eller annan friskvård kan till exempel vara massage, ridlektioner, sportfiske, agility eller yoga. Det kan även involvera köp av gymkort, liftkort eller startavgift till ett motionslopp samt kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.

Du kan inte använda bidraget till att hyra eller köpa utrustning till en aktivitet om det inte ingår i betalningen av själva aktiviteten, som det till exempel gör i bowling, eller till betalning av medlemsavgifter och teorikurser. Du kan heller inte att använda det till någon form av hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.

Läs mer om vilka regler som gäller på Skatteverket.se.