Semesterlön och semesterersättning

Så här i semestertider vill vi påminna er om reglerna kring semesterlön och semesterersättning. Semesterlön eller semesterersättning kan aldrig ingå i den ordinarie lönen oavsett vilket lönesystem som tillämpas (fast lön eller timlön). Enligt semesterlagen har arbetstagaren alltid rätt till 25 dagar ledighet under ett semesterår (1 april – 31 mars). Påbörjades anställningen efter den 31 augusti har arbetstagaren rätt till 5 dagar obetald semester under semesteråret fram till och med 31 mars. För att få betalt alla 25 dagar behöver arbetstagaren ha varit anställd under hela intjänandeåret (1 april – 31 mars året före semesteråret).

Semesterlön betalas endast ut till anställda i samband med deras semester och får inte betalas ut kontinuerligt under året. Semesterersättning ska betalas ut för intjänad semester när en anställd avslutar sin anställning eller har en anställningsperiod kortare än 3 månader. Ersättningen ska betalas ut senast en månad efter anställningens avslut. I ditt anställningsavtal ska det framgå vilka villkor som gäller för semester och eventuell förskottssemester. Det ska även framgå om ni har ett kollektivavtal eller hängavtal där det finns särskilda regler eller beräkningssätt för semesterlön. Den anställde ska, om inget annat kommits överens, ha minst 4 veckors sammanhängande semester under perioden juni-augusti och arbetsgivaren har alltid rätt att bestämma när huvudsemestern ska förläggas om arbetsgivaren och arbetstagaren inte kan komma överens.

verksamt.se kan du läsa mer om semesterlön och semesterersättning samt få hjälp med att räkna ut semesterlönen beroende på om dina anställda har fast lön eller timlön.

Fast lön – Sammalöneregeln och Procentregeln

Timlön – Procentregeln

Semesterlagen hittar du samlad information om semesterledighet, semesterlön och semesterersättning.

Allians har lång erfarenhet av lönefrågor och hjälper mer än gärna till. Om du har frågor om semesterlön och semesterersättning är det bara att kontakta oss så hjälper vi dig.

Pengar