Bankerna får ett nytt betalsystem – P27

Till våra redovisningskunder

Vår gamla trotjänare Bankgirot kommer inom ett par år att börja monteras ner och ersättas av ett nytt system som heter P27. Efter 40 år i tjänst är det dags att möta upp era krav på hantering av betalningar i nya slags flöden. Det är en nordisk (och internationellt godkänd) betalningsstruktur (ISO 20022) som i korthet innebär att man bland annat kan skicka och ta emot betalningar i realtid, att flera av de begränsningar som finns idag kommer att förbättras och att ett flertal nya tjänster kommer att kunna erbjudas. Istället för att alla svenska betalningar ska gå via Bankgirot kommer de nu istället att gå via din egen bank istället. Där det idag finns 10 olika betalsystem inom Norden blir vid införandet av P27 ett gemensamt framtidssäkrat system som är riktat till både företag och privatpersoner.

Vad står P27 för?

Nordic Payment Council förkortades till ett P och 27 står för 27 miljoner invånare inom Norden när detta arbete påbörjades.

Hur påverkas du?

De flesta med uppdaterade affärssystem som har en koppling till bank kommer inte att märka någon skillnad alls då det mesta kommer att ske i bakgrunden. P27 är planerat att dra igång under 2022 men det är redan nu ett bra läge att se över ditt ekonomisystem och möjligheterna att koppla ihop det med din bank. Du kommer troligtvis få mer information från din bank framöver.

För mer information om det nya systemet, besök Nordic Payments webbplats.

Det går även redan nu att få information från din bank:

Som din byrå kan vi hjälpa dig med rådgivning och ta fram förslag på hur du på bästa sätt hanterar förändringen samt säkerställer att du får en så sömlös övergång som möjligt. Att vi redan nu påbörjar detta arbete handlar både om att vi månar om din verksamhet och att vårt arbete kommer att påverkas i stort. Det kommer att komma mer information i framtida nyhetsbrev, håll utkik – annars, kontakta oss så berättar vi mer!

Text: Kirsi Rönnlycke, Auktoriserad Redovisningkonsult