Ska du hyra ut ditt hus i sommar? Då är det viktigt att du har koll på detta

Om du planerar att hyra ut din privatbostad i sommar är det viktigt att du har koll på vilka skatteregler som gäller för just din bostad. Som privatuthyrare kan du komma att behöva betala skatt beroende på vad du tar ut i hyra, oavsett om det är en bostadsrätt, en hyresrätt eller ett småhus.

För varje bostad du hyr ut får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kr på din totala hyresintäkt per år vilket innebär att du bara behöver betala skatt på intäkter högre än 40 000 kr per år. Avdraget finns till för att täcka eventuella kostnader vid uthyrning, som t.ex. ökad driftskostnad, extra försäkring eller inköp av möbler och dessa är kostnader som du inte får dra av själv. Schablonavdrag gäller per bostad och år och det går bara att göra avdrag för det antal månader du har ägt eller hyrt din bostad.

Tänk på att om du minskar din hyresintäkt med schablonavdrag eller andra avdrag och till följd får ett överskott ska du betala skatt på detta. Däremot behöver du inte betala skatt om avdragen är högre än hyresintäkten.

Beroende på vilken typ av bostad du hyr ut har du rätt till att göra fler avdrag på din hyresintäkt utöver schablonavdraget. För ett småhus får du t.ex. göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten medan för en bostadsrätt får du göra avdrag för avgiften du betalar till bostadsrättsföreningen. Det finns också särskilda regler för om den bostad du hyr ut är belägen i utlandet eller liknar hotellverksamhet.

På Skatteverket kan du läsa mer om vilka regler som gäller just dig och din bostad samt vilka kostnader du får och inte får dra av i samband med uthyrningen. Läs mer här.

Om du har några frågor är det bara att höra av dig till oss så hjälper vi dig.