Se till att ständigt utvecklas och ta dig an nya utmaningar

Allians Revision & Redovisnings nya samarbetspartner Ulf Strauss är mer än redo att påbörja en ny period i sitt yrkesliv.

I slutet av förra året blev auktoriserad revisor Ulf Strauss, 60, Allians Revision & Redovisnings nya samarbetspartner efter att ha gått i pension efter 20 år som partner på EY. Med 35 års lång erfarenhet i branschen är Lidingöbon och tvåbarnspappan inte helt redo att släppa sin roll som revisor riktigt än.

Välkommen till Allians Ulf! Hur känns det?

”Tack, nu har jag varit här i några månader och jag tycker att det känns jättebra. Jag startade lite smått i början på december förra året och gick sedan över till er på heltid den 1 januari i år.”

Hur kom det sig att du valde att bli samarbetspartner hos Allians?

”Jag kommer ifrån en helt annan miljö, nämligen EY, en av ”the Big 4” (PwC, Deloitte, KPMG och EY, reds. anm.), där jag gick i pension. På EY går man i pension tidigt, vilket kan vara jätteskönt men det fanns inte alls någon tanke från min sida att sluta arbeta vid 60 års ålder. Jag började därför att undersöka olika alternativ och bokade bland annat in ett möte med Allians. Redan där och då kände jag väl egentligen att det här känns bra, att min magkänsla kändes bra.”

Vad var det som fick det att kännas bra?

”Jag tycker att Allians arbetar på ett mycket professionellt sätt. Ni sätter kunden i fokus och ni har, till exempel, Per Lindblom som är väldigt duktig på redovisning och kan lära ut ämnet på ett inspirerande sätt som smittar av sig på medarbetarna. Jag tycker att ni har en bra stämning och en bra mix av personal som tycker att redovisning och revision är viktigt. Så det var mycket magkänsla i mitt beslut att ansluta till Allians.”

Ulf Strauss växte upp på Gärdet i Stockholm tillsammans med mamma Barbro, pappa Björn och syster Lena. Efter ett tag flyttade hela familjen till Nälsta, en liten ort belägen mellan Spånga och Vällingby i Stockholms kommun, där Ulf gick i skola ända till gymnasiet.

”Efter gymnasiet tyckte jag att jag var för ung för att börja studera på universitetet direkt så jag gick först in på en eftergymnasial utbildning på Frans Schartau på söder innan jag började på ekonomprogrammet på Stockholms universitet.”

Var det ett självklart val att börja på ekonomprogrammet?

”Inte riktigt. Valet stod mellan en teknisk och en ekonomisk utbildning då jag även är väldigt tekniskt intresserad av mig. Trots det kände jag ändå att ’nej men jag går ekonomiskt’. Jag har inte ångrat mitt val av utbildning men jag är fortfarande väldigt tekniskt intresserad och det tycker jag ändå att jag har fått användning av i revisionerna.”

Vad är det för slags teknik du är intresserad av?

”Mest mekanik och elektronik. Jag tycker till exempel om allt med två eller fler hjul, som gamla bilar och elsparkcyklar. Jag provade även för ett par månader sen på att bygga en egen blinkfyr och den fungerar än så länge, jag fick den att blinka. Det är inte så tekniskt komplicerat att bygga en sådan där, men jag är ju ändå en ekonom…”

Numera bor Ulf på Lidingö tillsammans med sin fru och sina två barn, på samma gata som sin syster Lena.

”Det är trevligt att vi bor så nära varandra, då kan vi ses ofta.”

På fritiden går mycket tid åt till att vara aktiv med barnen, det är antingen hämtning eller lämning på skolan, läxläsning eller fritidsaktiviteter. Trots det finns det tid för Ulfs egna intressen och avkoppling när han inte arbetar.

”Jag tycker om att åka skidor och jag har åkt tre helger i rad nu. Jag brinner även för att spela padel men jag är tyvärr inte ensam om det så det är väldigt svårt att få en padeltid just nu. Att göra allt annat än att arbeta får mig att koppla av, vare sig det är att vara ute i naturen eller ute med båten, cykla, promenera eller att vara på gymmet. Nu under vintern har jag även vinterbadat flera gånger. Det är lite kallt men jag tar mig i.”

Förutom ett sidojobb som butiksbiträde på H&M under skolgången har revision alltid varit något som Ulf har arbetet med.

”Jag gick direkt från Stockholms universitet till en liten revisionsbyrå med cirka 100–150 anställda. Detta var i januari 1985 och jag har nu varit verksam i branschen i 35 år. Detta blir mitt 36:e år.”

Vad fick dig intresserad av just revision och vad har fått dig att fortsätta med yrket i alla dessa år?

”Jag tror att det var en slump när det gällde vägval och jag gick på min magkänsla även där. Jag har alltid haft lätt för siffror och valde därför ekonomprogrammet. Efter min examen klippte jag ihop en ansökan, skickade in till en revisionsbyrå och fick jobbet. Så mycket har varit en slump vill jag säga.

Jag har trivts med att arbeta på revisionsbyråer och jag tycker alltid att det har funnits olika utmaningar att ta sig an. Jag började till exempel som ung medarbetare och fick ta eget ansvar över revisioner, jag har tidigare arbetat som linjechef och varit partner på EY i 20 år. Det har alltid funnits utmaningar och jag har kunnat utbilda mig och skaffa mer erfarenhet inom branschen.”

Så det är utvecklingskurvan som har varit den stora orsaken till att du har stannat i branschen så länge?

”Exakt och jag tycker också om att det är ett relativt fritt yrke men med mycket ansvar, samt att jag delvis har kunnat styra min tid helt själv. Sen tycker jag inte att man ska underskatta det faktum att jag har träffat många trevliga kollegor och kunder under åren, både här på Allians och på andra revisionsbyråer, vilket gjort att jag har stannat. Trevliga kunder, trevliga arbetskamrater och många utmaningar, allt sammantaget gör att jag fortfarande tycker om revisorsyrket.”

Har din uppfattning om revisorsyrket förändrats sedan du började? Både företagsmässigt och kulturmässigt.

”Det är en svår fråga att besvara. Att arbeta på en stor internationell byrå jämfört med en mindre byrå skiljer sig på olika sätt, byråerna förändras på olika sätt och de har annorlunda sätt att arbeta på. Här på Allians upplever jag att det är färre regler och policys att förhålla sig till och det tycker jag fungerar väldigt väl. Allians arbetar främst med små och medelstora företag samt några större bolag och den kundmassan tycker jag passar mycket bättre i Allians system än i stora revisionsbyråers system. Därför anser jag att det blir lättare att revidera små och medelstora företag med de verktyg som Allians idag använder sig av.”

Redan vid starten på ekonomprogrammet hade Ulf målet i sikte att specialisera sig och ta en examen inom revision. Så småningom övergick målet till att försöka bli auktoriserad.

”Jag blev auktoriserad någon gång i början på 90-talet. När jag började på revisionsbyrån efter examen var målet att bli auktoriserad och jag arbetade hårt och gick alla utbildningar som behövdes för att kunna uppfylla det målet. Jag ville kunna skriva på årsredovisningarna själv och dra in nya kunder, vilket är mycket lättare om man är auktoriserad.”

Hur länge tror du att du kommer att arbeta med revision i framtiden?

”Jag tror så här, så länge det är roligt och jag kan utvecklas i yrket och trivs på arbetsplatsen så kommer jag att fortsätta som revisor. Jag har till exempel inte tänkt att jag bara ska arbeta i ett år, fem år, tio år, utan så länge det är roligt så kommer jag att fortsätta. Slutar jag arbeta så kommer jag att sluta arbeta helt. Gå i pension och åka skidor istället.”

Har du några tips och råd till blivande revisorer?

”Det är en bra fråga men desto svårare att besvara. Jag tycker att som blivande revisor så ska man försöka fundera på att specialisera sig inom ett område. Det kan till exempel vara koncernredovisning, olika regelverk som K2 och K3, RFR 2, IFRS, eller andra nischområden. Jag tycker också att man ska fundera på att fördjupa sig inom ett ämne eller en specifik bransch, själv har jag valt att bli specialist inom fastigheter. Överväg alltså att bli specialist inom ett område och se till att ständigt utvecklas och ta dig an nya utmaningar.”

Hur kom det sig att du blev intresserad av fastigheter?

”Jag fick möjligheten att arbeta med fastigheter på EY för 13 år sedan. Jag provade på och tyckte att det var väldigt spännande att följa hela fastighetsbranschen, att till exempel se hur den utvecklades och även bygga kontaktnät inom den. Det är en ständigt utvecklande bransch och delvis konjunkturberoende som så många andra branscher.”

Till slut, har du några goda råd till våra företagare där ute? Från revisor till företagare.

”Det jag tycker är viktigt är att du som företagare inte glömmer bort att ha ett styrelsearbete, gärna med externa ledamöter, och tar hjälp av revisorn i de områden som revisorn är expert i.”

Allians Revision & Redovisning hälsar Ulf varmt välkommen till oss.

Text och bild: Maria Forslind

2021-02-15