Nytt handels- och samarbetsavtal mellan Storbritannien och EU – vilka regler bör du som företagare tänka på?

Den 1 januari 2021 började handels- och samarbetsavtalet mellan Storbritannien och EU att gälla. Detta innebär att importer och exporter till och från Storbritannien från och med årsskiftet kommer att hanteras som importer och exporter till och från länder utanför EU. För er företagare som tillämpar handel med Storbritannien är det nu ännu viktigare att hålla reda på vilka bestämmelser som faktiskt gäller. Bland annat kommer det att ställas krav på att lämna tulldeklarationer vid import och export samt att det inte kommer att tas ut någon tull på varor som med intyg kan bevisa att varan uppfyller de ursprungsvillkor som angetts i avtalet.

Vad gäller skatter och moms vid export av varor till Storbritannien (med undantag från Nordirland) är det viktigt att ni deklarerar dessa till Tullverket och att försäljningen inte redovisas i periodisk sammanställning utan i momsdeklarationen som försäljning till land utanför EU. Nytt är också att det numera inte går att kontrollera brittiska VAT-nummer (momsregistreringsnummer) och att reglerna om distansförsäljning har slutat gälla.

Vid import ska varan förtullas hos Tullverket och momsen redovisas i momsdeklarationen och sedan betalas till Skatteverket. Läs mer här om vilka redovisningsregler och undantag som gäller vid inköp av varor från andra länder.

Handel av tjänster ska inte längre redovisas i periodisk sammanställning och omsättningar vid försäljning av digitala tjänster till privatpersoner går inte längre att redovisas via MOSS. Likaså går det inte att använda reglerna om vinstmarginalbeskattning på resetjänster som gäller Storbritannien.

För mer information från Skatteverket om moms och skatter vid import och export av varor och tjänster, besök:

För er företagare som inte har handlat varor och tjänster med Storbritannien eller andra länder utanför EU men planerar att göra det kan läsa på Tullverkets hemsida om vad ni bör ha koll på innan ni påbörjar er handel.

På Tullverkets hemsida går det även att få svar på många vanliga frågor om Brexit. Läs mer här:

Om du har några frågor om vad som gäller för just ditt företag, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig!