Julklappar – det här gäller

450 kronor inklusive moms. Så mycket får julklappen till dina anställda kosta. I alla fall om den ska vara skattefri.

Är du ute i sista minuten? Har du inte hunnit fixa julgåvor till dina anställda? Då kan det vara bra att känna till var gränserna går för att julklapparna ska vara skattefria för de anställda. Huvudregeln är att gåvor från arbetsgivaren är skattepliktiga. Men det finns några undantag, så som julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor.

450 kronor, inklusive moms, är vad klapparna får kosta. Och du behöver inte räkna in dina kostnader för administration och transporter av gåvorna. Med gåvans värde menas i sammanhanget marknadsvärdet inklusive momsen. Om värdet skulle överstiga 450 kronor räknas gåvan som skattepliktig från första kronan.

Att skänka pengar till välgörande ändamål i stället för att ge presenter till sina anställda är också ett alternativ. Då ska du komma ihåg att om du som arbetsgivare på begäran av den anställda – i stället för julklapp – skänker pengar till ideell verksamhet ska den anställda beskattas för gåvans värde som lön. I ett sådant fall jämställs nämligen gåvan med kontanter.

Men om det är du som arbetsgivare som bestämmer att du ska skänka pengar i stället för att köpa julklappar, då räknas inte gåvan som skattepliktig för de anställda. Arbetsgivaren får i det fallet inte heller göra avdrag för gåvorna.

Läs mer: Skatteverket om vad som gäller kring julgåvor

Julklapp