Julbord och julgåvor till kunder och anställda

Alla företag vill uppmuntra och motivera sina anställda och då är det inte ovanligt att man ger sina medarbetare en gåva. För att förstärka relationen med sina kunder är det inte heller ovanligt att ge en gåva. Men vilka regler gäller vid gåvor eller middag så här till jul? För att hantera detta skattemässigt korrekt så behöver man tänka på vissa saker.

Julklapp till anställda

En julgåva till ett värde av högst 450 kronor (inklusive moms) är avdragsgillt i ditt aktiebolag. Du kan ge bort i princip vad som helst till dina anställda, till och med presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete eller varor från Systembolaget. Men du får inte ge bort pengar till välgörenhet eller checkar som kan bytas mot kontanter. Tänk också på att om gåvan överstiger det maximala värdet om 450 kronor så blir hela gåvan skattepliktig.

Julbord/julfest med anställda

Julbord och fester i samband med jul för anställda räknas som intern representation och då gäller de nya representationsreglerna (som trädde i kraft 1 januari 2017).

För kringkostnader som lokalhyra, musikunderhållning eller liknande medges avdrag med 180 kronor plus moms per person, men tänk på att max två personalfester per år är avdragsgilla.

Utgifter för anställdas hotellövernattningar och resor i samband med julfest på annan ort är avdragsgilla i sin helhet om det handlar om max en övernattning och inte är en ren rekreationsresa.

Dina pensionerade medarbetare eller de anställdas partner får också följa med på julbordet eller julfesten.

Julgåvor till kunder

Julklappar till kunder är i princip inte avdragsgilla. Du kan ge en gåva i samband med representation eller affärshandling och det maximala beloppet är 180 kronor per person exklusive moms. Enklare reklamgåvor till ett obetydligt värde går också bra att ge bort. Att ge dyrare julklappar till kunder kan uppfattas som muta så var försiktig!

Julbord med kunder

Julbord för kunder faller under begreppet representation och är inte en avdragsgill kostnad. Däremot medges skäligt avdrag (högst 60 kronor per person, plus moms) för förfriskningar och annan enklare förtäring av mindre värde om det finns ett omedelbart samband med verksamheten, till exempel i samband med affärsförhandlingar.

Har du enskild firma?

Du som har enskild firma kan inte göra avdrag för varken julbord eller julgåva till dig själv.