Fem tips till den som deklarerar för första gången

Över hundra tusen unga vuxna deklarerar i år för första gången. Det är i de flesta fall personer som för första gången har tjänat över 18 951 kronor. Skatteverket ger fem tips som gör det enklare och smidigare att deklarera. Första tipset är att skaffa BankID.

– Det blir enklare att deklarera om du väljer den digitala vägen, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

De som deklarerar för första gången är framför allt de som tjänat mer än 18 951 kronor förra året. Men även andra kan behöva deklarera, exempelvis de som sålt värdepapper. Vem som ska deklarera framgår på Skatteverkets webbplats.

Skatteverkets råd är att deklarera digitalt redan från början.

– Att deklarera med Skatteverkets app är enkelt och säkert och du kan få dina skattepengar tidigare. Du får också en kvittens på att du har deklarerat, ifall du skulle bli osäker på det längre fram, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert.

Skatteverkets deklarationsexperter har fem tips till den som deklarerar för första gången:

  1. Skaffa BankID, det är nyckeln till att kunna använda de digitala tjänsterna.
  2. Skaffa en digital brevlåda för myndighetspost, så att du får din deklaration tidigt och digitalt.
  3. Anmäl samtidigt vilket konto du vill ha skatteåterbäringen utbetald till, annars blir den inte utbetald automatiskt.
  4. Titta igenom deklarationen noga när den kommer och se till att alla inkomster som du haft finns med.
  5. Deklarera digitalt via e-tjänsten eller appen och gör det så snart du kan efter att tjänsterna öppnat den 20 mars. Deklarerar du senast den 28 mars kan du få skatteåterbäring redan i april.

Läs mer

Källa: Skatteverket