Vinst på bostad eller aktier – gör extra inbetalning och undvik ränta på kvarskatt

Den som räknar med stor kvarskatt i år kan göra en inbetalning redan nu för att slippa ränta. Då ska betalningen vara inne senast den 12 februari. Från den 13 februari läggs ränta på kvarskatt över 30 000 kronor.

För den som sålt bostad eller aktier finns i år flera nya tjänster på Skatteverket.se.

Många tycker att det är komplicerat att redovisa sin bostadsförsäljning eller sina aktieaffärer. Därför har Skatteverket utvecklat flera nya tjänster. Tjänsterna ger hjälp med att sammanställa redovisningen och med att räkna ut vad skatten blir. Den som sålt sin bostad kan dessutom få hjälp med att ta reda på om det går att skjuta upp beskattningen, genom att begära uppskov.

– Det kan vara svårt att räkna ut exempelvis avdrag för förbättringsutgifter för den som har sålt sin bostad. Med den nya beräkningshjälpen hoppas vi att det ska bli enklare, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Deklarationen för 2017 ska lämnas in senast den 2 maj. Den som vet att det blir kvarskatt på över 30 000 kronor kan göra en extra inbetalning till skattekontot redan nu, och på så sätt undvika ränta. Senast den 12 februari ska pengarna i så fall vara hos Skatteverket.

Ränta tas ut på kvarskatt över 30 000 kronor från den 13 februari med 1,25 procent.

Läs mer

Källa: Skatteverket.se