Deklarera digitalt och få skattepengar i april

Den som har skatt att få tillbaka kan få sina pengar redan i början av april. För att få det behövs en digital brevlåda, ett anmält bankkonto dit pengarna ska betalas och att deklarationen enbart ska godkännas utan några ändringar.

Den som vill få skattepengarna redan i början av april behöver skaffa en digital brevlåda senast den 1 mars och anmäla ett bankkonto dit man vill få pengarna, om man inte redan gjort det. Dessutom behöver deklarationen godkännas i Skatteverkets app eller i e-tjänsten på Skatteverkets webbplats senast den 28 mars, utan ändringar eller tillägg.

Hittills har 2 miljoner personer anslutit sig till en digital brevlåda. Men drygt 700 000 personer har fortfarande inte anmält ett konto till Skatteverket. Framför allt är det unga personer som ska deklarera för första gången som ännu inte har anmält något konto.

– Vi rekommenderar dessa personer att anmäla ett bankkonto och att skaffa en digital brevlåda så snart som möjligt för att inte missa chansen att få pengar tidigt säger Johan Schaumann deklarationsexpert på Skatteverket.

– Det är säkert och tillgängligt att använda en digital brevlåda och även bra för miljön. Dessutom kommer deklarationen tidigare till den som har digital brevlåda vilket de flesta vill, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

De som gör avdrag för till exempel resor, deklarerar försäljning av aktier, försäljning av bostad eller är företagare kan inte få skatteåterbäring i april. De får sina skattepengar till midsommar om de deklarerar digitalt. De som har skatt att betala behöver inte betala tidigare bara för att de har digital brevlåda och deklarerar digitalt.

Fakta: Viktiga datum för att få skattepengar i april

1 mars: Sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få skattepengarna i april. Se också till att ha anmält bankkonto för skatteåterbäringen till Skatteverket. Gå in på skatteverket.se/skattepengariapril.

8-9 mars: Deklarationen skickas till dem som har digital brevlåda. Blanketten är en PDF och ser ut som den vanliga pappersdeklarationen.

28 mars: Sista dagen att godkänna deklarationen i Skatteverkets app eller e-tjänst för att få skattepengarna i april. Deklarationen måste vara godkänd utan några ändringar och signerad med e-legitimation, till exempel Mobilt BankID.

5-6 april: Skatteåterbäringen betalas ut.

Fakta: Digital brevlåda

Med en digital brevlåda kommer post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt, post som annars hade skickats på papper i kuvert. I några av brevlådorna får du även post från företag. Till skillnad från vanliga mejl är den digitala brevlådan säker eftersom inloggning sker med e-legitimation, till exempel Mobilt BankID. En digital brevlåda är gratis, miljövänlig och tillgänglig var man än är. Läs mer och registrera på skatteverket.se/digitalbrevlada

Fakta: Anmäla konto

Skatteverket slutar att skicka skatteåterbäring automatiskt via utbetalningskort. Alla utom dödsbon måste anmäla utbetalningskonto för att få en utbetalning automatiskt. Enklast och snabbast är att anmäla konto digitalt. Den som inte har ett bankkonto kan fortfarande få engångsutbetalningar manuellt om man hör av sig till Skatteverket. I mitten av januari hade 718 983 privatpersoner inte anmält konto till Skatteverket.

Tre vägar för att anmäla konto

  1. Anmäl inloggad via Skatteverkets e-tjänst
  2. Anmäl utan inloggning via bankgirot.se
  3. Anmäl via blankett

Källa: Skatteverket.se